Skip to content

Kiscsoportos foglalkozás

Pontosan egy hete történt. A pénteket megelőző szerdát Villányban és Villánykövesden töltöttem, ahol a mindig remek villányi borok között Villány média borát kerestük. A Villányi borversenyt 52. alkalommal rendezték meg. Impozáns szám, jól mutatja Villány helyét a hazai borvidékek közt.

Pénteken reggel ezért aztán kissé fáradtan, ám nagy lelkesedéssel indultam egy újabb meghívásnak eleget tenni. A kiskőrösi Kadarka Nagyversenyre immár harmadik alkalommal kaptam megtisztelő meghívást, melynek idén eleget is tudtam tenni.

Az Élet –mint tudjuk- nagy mókamester. Azonban a tréfáin most nem tudok nevetni. Hazánk komoly kihívások előtt áll, egy világjárvány kellős közepén, Európa közepén. Ez hatással van/lesz a boros rendezvényekre, versenyekre, kóstolókra. A mi kis boros családunk azonban nem adja fel: már most szerveződnek online események, kóstolók, szerencsére a hazai termelők, szakértők tudása, kreativitása nem csupán a borkészítésben merül ki. Amennyiben sikerül részt vennem egy ilyen online kóstolón, ígérem olvasóimnak beszámolok róla.

Két éve a zsúfolásig telt előtérben szendvicsek és pogácsák közt vidáman falatozva üdvözöltük egymást régi és új ismerősökkel. Idén ismét volt szendvics, pogácsa is. Vidámság kevésbé, kényszeredett, erőltetett mosolyok annál több. Suta üdvözlések, kézfogások nélkül, regisztráció és fertőtlenítés után. 89-en voltunk. Az előírt számnál kevesebben, annál ahányan lehettünk volna ezen a szép napon, jóval kevesebben. Mi, akik ott voltunk jól éreztük magunkat. A Csengődi család főszervezése úgy tűnik garancia arra, hogy a lehetőségekből a maximumot mindig kihozzák. Köszönet illeti őket, hogy nem adták fel, a 24 év alatt sem és idén sem. Mint ahogy köszönet illeti Tóth Feri bácsit is, aki Egerből vette a fáradtságot, energiát és itt volt velünk. Szavai, mondatai, Élethez való hozzáállása bízom benne erőt ad majd mindannyiunknak a holnapok elviseléséhez. Feri bácsi a mindig remek, igazi kadarkás kadarkái mellett egy meglepetés 2008-as tételt is hozott magával. Aki kóstolta azt hiszem, hogy egy életreszóló élménnyel gazdagodott.

Ha már az élményeknél tartunk… A fiatal, feltörekvő tehetségekből sincs hiány. Látjuk ezt számtalan pincészet életútján keresztül. Erre a kadarka nagyversenyen is szép, sokáig emlékeimben maradó példát láthattam. A legszebb kiskőrösi kadarka és a legjobb kadarka sillerbor különdíját elnyerő Maráz Annabella borát még a díjátadó előtt kóstolhattam. Megnyerő színe, elegáns, komoly, minden tutti-fruttit, pacsulit mellőző illata és tartalmas íze igazi meglepetés volt számomra. Akkor is, azóta is, most is az jár a fejemben, hogy ehhez elkészíteném a legendás 3-4 órán át készülő bolognai spagettimet, vagy bármilyen brutál paradicsomos, fűszeres tésztát. Isteni lenne, az ügyön dolgozom, ha megvalósul, mindenképpen beszámolok róla. Annabella a Kiskőrösi Petőfi Sándor gimnázium 20 éves borász tanulója, akinek innen kívánok még sok sikeres bort, szép eredményeket, minden adottsága megvan hozzá.

A 25. jubileumi Kadarka Nagydíj legszebb kadarkája idén határon túlra került, a díjat az M.R. Vinogradi borászat 2015-ös Szabadkai-Horgosi homokvidéki Kadarka Fantazija-ja nyerte. A második legszebb kadarka szeretett borvidékemre, a Hajós-Bajai borvidékre került. Az Ummenhoffer pince 2019-es Hajósi fehér kadarkája kapta a díjat. Úgy tűnik, hogy Hajóson egyre nagyobb és nagyobb az igyekezet, hogy egyedi boraikkal felkerüljenek hazánk bortérképére és ott maradandó nyomot is hagyjanak. A Huber, Sziegl név után a figyelmet ideje úgy gondolom az Ummenhoffer név felé is fordítani. A harmadik legszebb kadarka díja Gere Tamás és Zsolt pincészetéé, 2017-es Villányi Kadarka dűlőválogatás boráé.

A borbírást közben a meghívott vendégeknek Dr. Németh Krisztina a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa tartott izgalmas, elgondolkodtató előadást „A klímaváltozás hatása az alföldi szőlőtermesztésre” címmel. A klímaváltozás témakörében magam itt: https://bornekem.hu/home/csak-egy-van-belole-bolygonk-a-fold/ fejtettem ki a véleményem egy másik régió kapcsán.

A 25. Jubileumi Kadarka Nagyversenyen a főszervező meghívására vettem részt, melyet ezúton is köszönök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük