Skip to content

Wingert Családi Pincészet – Villánykövesd

Borvidéki történeteink nem titkolt célja, hogy olyan pincészetekkel ismertessük meg a Kedves Olvasót, melyek a figyelem középpontjától kissé messzebb esnek, melyekről nem, vagy csak ritkán esik szó. Ezekre a kis pincékre sokszor csak véletlenül bukkanunk, egy borozgatás alkalmával hallunk róluk, vagy egy tesztre beküldött bor kapcsán szerzünk róluk pozitív benyomást.

Az utóbbi történt jelen esetünkben is, a Wingert Családi Pincészet vörös cuvee-je volt az indok arra, hogy kicsit jobban megismerkedjünk az ott folyó munkával. A villánykövesdi meghitt hangulatú pincesoron, a főút mellett találjuk a pincét, melyet a vénasszonyok nyarát idéző verőfényes napsütésben Vitényi Dániel mutatott be nekünk.

Dániel a Vitényi család hatodik generációja, tehát a pince története régre nyúlik vissza. Dicséretes, hogy ennyi év alatt sem hagyták magára a pincesoron megbújó pincét, mely nem is olyan kicsi, hiszen hosszúsága egészen elképesztő. Talán kevesen tudják, de Villány és Villánykövesd leghosszabb pincéjéről beszélünk a maga 80 méteres hosszával.

A család saját területe igazán aprónak mondható, villányi viszonylatban meg aztán különösen, hiszen mindössze 0,5ha-on gazdálkodnak. A kis területről származó szőlőmennyiséget felvásárlással egészítik ki, ezen mennyiségből készülnek évről-évre a borok saját és némi bérmunkaerő bevonásával.

Fő fajtának egyértelműen a portugieser-t tekintik, melyből házasításokat készítenek. A vörösboros kínálat mellett a ma igen népszerű rozé és némi fehérbor színesíti a pince kínálatát. A borok minimális mesterséges beavatkozás mellett, tisztán tartályban, seprőn tartással, annak felkeverése nélkül, fehérjés derítéssel készülnek, meghagyva minden egyes bor természetes érési, érlelési folyamatát, nem siettetve annak idő előtt való elkészültét. A pincében tehát hiába is keressük a mai trendeknek megfelelően már szeptemberben az új borokat, azzal leghamarabb a következő év tavaszán találkozhatunk.

Az éves saját termésből és a felvásárolt mennyiségből öt-hatezer palack készül, mely a piacra kerülése után nagyon hamar elfogy. Néhány év múlva a mennyiségen szeretnének változtatni, de megőrizvén a pince családi jellegét 15.000 palack a maximális palackszám, amiben gondolkodnak.

A borokat egyelőre a villánykövesdi pincesoron lehet megvásárolni. A későbbiekben sem cél kereskedőn keresztüli értékesítés, az elkészített borokat éttermekben szeretnék majd kínálni, felszolgálni.

A pincében az idei szüretet a kedvező időjárásnak köszönhetően mind mennyiségre, mind minőségre megfelelőnek ítélik, így minden bizonnyal a 2018-as évjárat Wingert boraiban sem kell majd csalódnunk.

Az egyelőre még csak kevesek számára ismert pincének boros rendezvényeken, fesztiválokon nem volt megjelenése, mely azt hiszem az éves palackszámot tekintve érthető. Bízunk benne, hogy ez a közeljövőben változni fog és minél több ember ismerkedhet meg az ott folyó eredményes és kitartó munkával.

A pince 2017-es Tóni névre hallgató, 90% portugiesert és 10% cabernet sauvignont tartalmazó vörösbora idén a Portugieser du Monde-on nem érdemtelenül hozott el ezüstérmet. A bor kis cabernet tartalma ellenére is komolyabb tétel egy könnyed nyári vörösnél. A portugieser minden tulajdonságát szépen felvonultató tétel méltó társa lehet egy jó vacsorának, vagy akár baráti beszélgetéseknek.

Az írás a Pécsi Borozó 2018/4 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük