Skip to content

Weimert Gábor

Szőlővel és borral 1997 óta foglalkozom. Borász pályafutásom első öt évét a Bock Pincészetben töltöttem, ami iránymutatást adott további szakmai munkámhoz. Felnőttoktatás keretében rögtön elkezdtem tanulni a szakmát, hogy a gyakorlati tapasztalat mellett az elméleti tudást is elsajátítsam. Borász technikusi, okleveles borbírálói , sommeliere és növényvédelmi végzettséget szereztem. 2003-tól egy német tulajdonú villányi borászat, az M. Aurelius Pince Kft. borásza és ügyvezetőjeként dolgozom. Itt 8 ha. ültetvény (Cabernet Franc, Pinot noir és Portugieser) művelését irányítom és készítem a terméséből a bort.

Közben fokozatosan kialakítottam saját kis szőlőbirtokomat, pincémet.

2001-ben vásároltam első ültetvényemet Kisharsányban a Bocor dűlőben, ami egy öreg függönyös művelésű Tramini volt. Nagyon szép bor született az első termésből, ekkor szerettem meg a fajtát. A szomszédos táblákat megvásárolva 3 ha fölé gyarapítottam a szőlőterületet és 2010-ben újra telepítettem Syrah, Kékfrankos és Tramini fajtákkal. Közben Siklóson is vettem egy 0,7 ha-os területet présházzal, pincével, itt az öreg ültetvényt Kékoportóval és Irsai Olivérrel újítottam fel, ami 2-3 év múlva éri majd el teljes termőképességét. Itt érlelem 10 hl-es ászokhordókban és 5 hl-es barrique hordókban a vörösborokat. Folyamatban van egy villányi pince felújítása is, ahol majd 160 hl. bor hordós tárolását tudom megoldani.

Kiemelt figyelmet fordítok a szőlő művelésére, mert igazán jó bort csak kiváló minőségű és érettségű termésből lehet készíteni. Az Agrár-környezetgazdálkodás előírásainak megfelelően igyekszem minél kevesebb, és a hasznos fajokat kímélő vegyszerrel megvédeni a növényt a gombabetegségektől, kórokozóktól. A szakszerűen és időben elvégzett zöld munkát roppant fontosnak tartom a szőlő egészségesen tartásában. Elkötelezett híve vagyok a környezetvédelemnek és szeretném, hogy az ültetvényeimben otthonra találjanak a hasznos rovar-és madárfajok.

A 2012-13-ban termőre fordult ültetvényről a szőlőt munkahelyemen, egy magas szintű technológiával felszerelt pincészetben dolgozom fel. A fehér és rosé mustokat flotációs musttisztítás után kortartályban 16 fokra hűtve fajélesztővel, reduktív technológiával erjesztem. A vöröseket kíméletes maceráció mellett 28 fokon tartom a fermentáció idején. Az erjedés után néhány hétig a törkölykalap alatt pihen, tisztul az újbor és ezalatt általában a spontán almasavbomlás is megtörténik, majd a pincébe már a kellemes savszerkezetű, lágyabb bort fejtem érlelésre.

Boraim egy részét még nagy tételben, tartályosan adom el, két éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a palackos értékesítéssel. Ha az összes ültetvényem eléri a teljes termőképességét, kb. 220-260 hl. borom lehet évente, amit ha mind letölteném 30.000 körüli palackszámot tesz ki. A jövő nagy feladata a boraim minél szélesebb körben való megismertetése és az értékesítési csatornák felkutatása lesz. Nehéz betörni az amúgy is túlkínálattal küzdő piacra, de igyekszem olyan magas színvonalú borokat készíteni, amelyek megtalálják a rést az igényes fogyasztók felé.

Jelenleg forgalomban levő boraim: Tramini 2015.

Rosé 2015. 2016. ( Kékfrankos&Syrah)

Villányi Cuvée 2012. (Syrah&Kékfrankos) prémium

Hamarosan elérhető lesz: Tramini 2016. Kései szüret (félédes)

Bocor Cuvée 2015. (Kékfrankos&Syrah)

Syrah 2013. prémium

Boraim egyelőre a Müller drogériák boros részlegén, néhány környékbeli étterem és vinotéka kínálatában találhatóak.

Boraim gyakran szerepelnek a régió borversenyeinek aranyérmesei között. A 2015-ös Traminimat beválasztották a TOP100 Magyar Bor közé. A munkahelyemen készített 2003-as Pinot noir 2014-ben aranyérmet nyert az egyik legnagyobb német nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini-n.

Az írás a Pécsi Borozó 2017/1 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük