Skip to content

Szomszédolás

… szó szerint. Az Antal Pincészet ugyanis lakhelyemtől mindössze 500m-re található. A meglehetősen hűvös január végén Antal Attilával beszélgettem, borokról, a pince jelenlegi helyzetéről, jövőbeli tervekről.

A város szélén, már a helységnévtábla után található épülethez érve egyből szembetűnt az, ami az 1972-es telekvásárlások óta folyamatos: az építkezés, folyamatos, átgondolt fejlesztés. A telepítések és a tőkék termővé fordulása után a kezdeti folyóboros érékesítést felváltotta a palackos, a pince pedig hivatalosan 1998 óta mint Antalvin Kft folytatta a munkát.

A megművelt terület nagysága 23 ha, mely teljes egészében telepített, termő. A bővítés – akárcsak a pince körüli munka- folyamatos, idén éppen Bátaszék környékén telepítenek 2,2 ha-t. A vállalkozás körüli teendőket – szőlészet, borászat, irodai munka, pénzügy – családi körben, míg a szőlőműveléshez szükséges munkaerőt bérmunkások segítségével oldják meg.

A meghatározó fehér szőlőfajta a Cserszegi Fűszeres, melyből 3 ha-on gazdálkodnak. Az Alföld egyik meghatározó szőlője mellett 1-1,5 ha- on találunk még Irsai Olivért, Olaszrizlinget, Chardonnay-t, és fűszerként 0,4 ha-on Sauvignon Blanc-t is. A vörös fajták közül Merlot-t, Pinot Noir-t és Cabernet Sauvignon-t, 1,5-2 ha-on, Kadarkát 0,5 ha-on, no és persze a rozékészítéshez, a csemege és borszőlőként egyaránt ismert Nero-t telepítettek.

A fehér és rozéborokat a szüret után reduktív módon, gyorsan dolgozzák fel a szőlőben lévő ízanyagok, aromák megőrzése érdekében. A musttisztítás után irányított erjesztés következik kóracél tartályokban fajélesztő felhasználásával. A vörösborok egy éves fahordós érlelés után kerülnek palackba. Az éves palackszám 22000 db, amit néhány éven belül 200000 palack környékére szeretnének feltornászni.

A szüretelt szőlőből elsősorban fajtaborokat készítenek, kivétel ez alól a 2015-ös évjáratban készült vörös cuvee, a váz Merlot, melyet kékfrankos és Cabernet Sauvignon egészít ki, kis Cabernet Franc-al együtt.

A borokat a pincészeten kívül, országosan a CBA és Príma üzletláncokban lehet megtalálni.

Versenyeredmények: 2013-ban a Miklós napi rozé versenyen a Cabernet Sauvignon rozé abszolút második helyezést ért el, 2016-ban a szegedi borfesztivál legszebb rozéja a Cabernet Franc, míg 2015-ben a Merlot vörösboruk lett Bács-Kiskun megye legjobb vörösbora és Nemzeti Borkiválóság. A pince borait rendszeresen választják Baja város borának.

Aki pedig először csak bele szeretne kóstolni a pince boraiba vásárlás előtt, az a bajai halászléfőzőn, Jánoska eresztésen, Újbor fesztiválon, valamint a Szegedi Borfesztiválon, Bortéren találkozhat velük.

Kóstolt tételek:

  • Olaszrizling 2015: A megszokottnál jóval intenzívebb sárga szín, már-már arany. Még hidegen is nagyon intenzív illat, érett, nagyon jó alapanyagot sejtető, édesfűszeres, érett mandarin, őszibarack, passiógyümölcs. Ízben fahéj, csipet szerecsendió, kis ánizs bámulatos összhangja az érett déligyümölcsökkel, mindezt még szép, érett savak tartanak egyensúlyban, vezetnek nagyon hosszan a szájban. Fröccsnek vétek, hagyjuk kicsit melegedni, fellélegezni, meghálálja. Fogyasszuk bátran magában, vagy egy vöröslencsével és barnarizzsel rakott kelkáposzta méltó kísérőjeként.
  • Merlot 2015: Mélyvörös szín, hidegen, rögtön bontás után némi füstös illat, mely szellőztetve hamar eltűnik. Helyét átveszi a májusi, még nem teljesen érett, maggal együtt összetört gyümölcs illata, kellemes fanyarsággal. A kortyot közepes intenzitású savak és finom, szájat kellemesen kitöltő tanninok vezetik. Fűszeres, piros bogyós gyümölcsök, meggy, ribizli fahéjjal és csipet fehérborssal szórva. Ételek mellé kitűnő társ, süssünk hozzá nagyon lassú tűzön egy napot a borban párolódott marhaoldalast.

Az írás a Pécsi Borozó 2019/1 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük