Skip to content

Sütőtök: édesen, sósan

Az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb étele, csemegéje a sütőtök. A hagyományok, a régi öregek szerint akkor az igazi, fogyasztásra alkalmas, amikor megcsípi a dér. Hát erre ebben az évben még nem volt példa, viszont a szokatlanul enyhe időjárás miatt már mindenhol elérhető. Ami engem illet, szeretek ebből is a piacon vásárolni, különösen olyan helyről, ahol a biotermesztést előnyben részesítik.

Eredetét tekintve amerikai származású zöldség, pontos helye máig tisztázatlan. Míg egyesek Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerikát nevezik meg őshazájaként. Ami biztosnak tűnik, hogy az öreg kontinensre a spanyol hódítók hozták, Magyarországon pedig a 19. században vált elterjedtté. Legismertebb változatai hazánkban a nagydobosi, kiszombori és az óvári sütőtökök.

Nem meglepő módon a tökfélék családjába tartozik, melynek tagjai többek között a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, de az uborka, sőt a görögdinnye is ide tartozik. 90%-a víz, fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, viszont annál nagyobb mennyiségben tartalmaz vitaminokat, például A, C és E vitaminban, valamint a B vitamin számos formájában. Ásványi anyagok széles tárháza található benne, káliumtartalma csökkentheti a vérnyomást, a leve pedig segíthet kezelni a megfázásos betegségeket, enyhítheti az allergikus köhögést.

Hazánkban talán leginkább sütve fogyasztjuk, többségében az Orange fajtát, melyet a Szarvasi Öntözési Kutató fejlesztett ki. Húsán és magján kívül pedig a virága is ehető, különleges csemegét kínálva a kuriózumok iránt érdeklődőknek. A magjából kíméletes, hideg préseléssel nyert olaj korunk egyik hazai szuperélelmiszere.

A sütőtök gasztronómiai felhasználása már régóta túllépett a sült sütőtökön, széleskörű felhasználhatósága miatt előszeretettel használják krémlevesekben, tésztás főételekben, köretekben, egészségesebb, kalóriaszegényebb alternatívát nyújtva a burgonyánál.

Az e heti rovatban két pite és egy tésztás főétel receptjét hoztam el Önöknek.

Hagymás-sajtos sütőtökpite

Hozzávalók egy 22-24cm átmérőjű piteformához:

Tészta:

  • 240g liszt /tetszés szerint variálható fehér, rétes, de akár teljes kiőrlésű is felhasználható/
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 120g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk citromlé
  • 1-2 ek hideg víz

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A hideg víz segítségével jól kezelhető tésztát gyúrunk, majd amíg a tölteléket elkészítjük, hidegre tesszük.

Töltelék:

  • 500g sült sütőtök
  • 100g bacon
  • 2db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200g reszelt trappista sajt
  • 3db tojás
  • 3ek tejföl
  • só, bors, petrezselyem, ízlés szerint

Kisütjük a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és megfonnyasztjuk rajta. A megsült tököt egy villával pépesre nyomkodjuk, hozzáadjuk a hagymás szalonnakockákat, a tojásokat, tejfölt, reszelt sajtot, óvatosan sózzuk, borsozzuk, és tetszőleges mennyiségben szórunk bele finomra aprított petrezselymet.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kör alakúra nyújtjuk, majd belesimítjuk a kivajazott, kilisztezett piteformába úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. Az alját villával megszurkáljuk, és 180 C-os sütőben 8 percet sütjük. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, egyenletesen elsimítjuk benne a tölteléket, és 25-30 perc alatt, szintén 180 C-on készre sütjük.

Fogyasszuk ebédre egy leves mellé, vacsorára egy kis zöld salátával, de akár másnap hidegen egy sörkorcsolyának is kitűnő választás.

Pumpkin pie /édes sütőtök pite/

Hozzávalók egy 22-24cm-es pitesütő formához:

Kekszes alap:

  • 360g ledarált háztartási keksz /a kísérletező kedvű fogyókúrázók egészen nyugodtan készítsék csak 240g-ból, úgy is kitűnő lesz/
  • 1 marék dió, mandula, mogyoró, vagy bármely más olajos mag egészben, szárazon megpirítva
  • 1-2tk chiamag
  • 100g vaj

A kekszet a pirított magokkal és a chiamaggal elkeverjük, és a vajjal jó alaposan összegyúrjuk. Beleterítjük a piteforma aljába, alaposan lenyomkodjuk egy evőkanál segítségével, majd 180 C-on 8 percig sütjük.

Krém:

  • 500g mascarpone
  • 500g sült, pürésített sütőtök
  • 4ml vanília aroma, vagy egy vaníliarúd kikapart magja
  • 1db tojás
  • 50g barna cukor és 1-2ek a tök sütéséhez
  • 1kk fahéj és néhány csipetnyi a tök sütéséhez

A cikkekre vágott sütőtököt forró sütőben egy kevés barnacukorral és ízlés szerinti fahéjjal megsütjük, majd villával pürésítjük. A mascarponét összekeverjük a sütőtökpürével, cukorral, tojással, vaníliával és alaposan, akár robotgép használatával összekeverjük. Ízesítjük fahéjjal, majd beleterítjük az elősütött tésztára. 180C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, legalább 3 órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

Kínáljuk desszertként néhány szem pirított egész diószemmel és tejszínhabbal a tetején, de önmagában is megállja a helyét.

Sütőtökös-csirkemelles fetuccine

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250g fetuccine /szélesmetélt/
  • 220g csirkemell filé csíkokra vágva
  • 120g érlelt sonka csíkokra vágva
  • 1 ek olívaolaj
  • 150g nyers, felkockázott sütőtök
  • 2dl 30%-os tejszín
  • 1,5dl száraz fehérbor
  • ízlés szerint reszelt parmezán sajt
  • só, bors

A csirkemellet és a sonkát az olajon megpirítjuk néhány perc alatt, majd hozzáadjuk a sütőtök kockákat és addig pirítjuk együtt tovább, amíg a húson és a tökön is pörzsanyagok képződnek. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral és addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul, de még nem esik szét. Hozzáadjuk a tejszínt, pár perc alatt besűrítjük, ha túl sűrű lenne, akkor a tészta főzővizével hígíthatjuk.

A kifőtt tésztára kanalazzuk az elkészített ragut, frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Az írás a Bajai Honpolgár 2018/12 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük