Az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb étele, csemegéje a sütőtök. A hagyományok, a régi öregek szerint akkor az igazi, fogyasztásra alkalmas, amikor megcsípi a dér. Hát erre ebben az évben még nem volt példa, viszont a szokatlanul enyhe időjárás miatt már mindenhol elérhető. Ami engem illet, szeretek ebből is a piacon vásárolni, különösen olyan helyről, ahol a biotermesztést előnyben részesítik.
Eredetét tekintve amerikai származású zöldség, pontos helye máig tisztázatlan. Míg egyesek Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerikát nevezik meg őshazájaként. Ami biztosnak tűnik, hogy az öreg kontinensre a spanyol hódítók hozták, Magyarországon pedig a 19. században vált elterjedtté. Legismertebb változatai hazánkban a nagydobosi, kiszombori és az óvári sütőtökök.
Nem meglepő módon a tökfélék családjába tartozik, melynek tagjai többek között a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, de az uborka, sőt a görögdinnye is ide tartozik. 90%-a víz, fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, viszont annál nagyobb mennyiségben tartalmaz vitaminokat, például A, C és E vitaminban, valamint a B vitamin számos formájában. Ásványi anyagok széles tárháza található benne, káliumtartalma csökkentheti a vérnyomást, a leve pedig segíthet kezelni a megfázásos betegségeket, enyhítheti az allergikus köhögést.
Hazánkban talán leginkább sütve fogyasztjuk, többségében az Orange fajtát, melyet a Szarvasi Öntözési Kutató fejlesztett ki. Húsán és magján kívül pedig a virága is ehető, különleges csemegét kínálva a kuriózumok iránt érdeklődőknek. A magjából kíméletes, hideg préseléssel nyert olaj korunk egyik hazai szuperélelmiszere.
A sütőtök gasztronómiai felhasználása már régóta túllépett a sült sütőtökön, széleskörű felhasználhatósága miatt előszeretettel használják krémlevesekben, tésztás főételekben, köretekben, egészségesebb, kalóriaszegényebb alternatívát nyújtva a burgonyánál.
Az e heti rovatban két pite és egy tésztás főétel receptjét hoztam el Önöknek.
Hagymás-sajtos sütőtökpite
Hozzávalók egy 22-24cm átmérőjű piteformához:
Tészta:
- 240g liszt /tetszés szerint variálható fehér, rétes, de akár teljes kiőrlésű is felhasználható/
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 120g vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 tk citromlé
- 1-2 ek hideg víz
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A hideg víz segítségével jól kezelhető tésztát gyúrunk, majd amíg a tölteléket elkészítjük, hidegre tesszük.
Töltelék:
- 500g sült sütőtök
- 100g bacon
- 2db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200g reszelt trappista sajt
- 3db tojás
- 3ek tejföl
- só, bors, petrezselyem, ízlés szerint
Kisütjük a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és megfonnyasztjuk rajta. A megsült tököt egy villával pépesre nyomkodjuk, hozzáadjuk a hagymás szalonnakockákat, a tojásokat, tejfölt, reszelt sajtot, óvatosan sózzuk, borsozzuk, és tetszőleges mennyiségben szórunk bele finomra aprított petrezselymet.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kör alakúra nyújtjuk, majd belesimítjuk a kivajazott, kilisztezett piteformába úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. Az alját villával megszurkáljuk, és 180 C-os sütőben 8 percet sütjük. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, egyenletesen elsimítjuk benne a tölteléket, és 25-30 perc alatt, szintén 180 C-on készre sütjük.
Fogyasszuk ebédre egy leves mellé, vacsorára egy kis zöld salátával, de akár másnap hidegen egy sörkorcsolyának is kitűnő választás.
Pumpkin pie /édes sütőtök pite/
Hozzávalók egy 22-24cm-es pitesütő formához:
Kekszes alap:
- 360g ledarált háztartási keksz /a kísérletező kedvű fogyókúrázók egészen nyugodtan készítsék csak 240g-ból, úgy is kitűnő lesz/
- 1 marék dió, mandula, mogyoró, vagy bármely más olajos mag egészben, szárazon megpirítva
- 1-2tk chiamag
- 100g vaj
A kekszet a pirított magokkal és a chiamaggal elkeverjük, és a vajjal jó alaposan összegyúrjuk. Beleterítjük a piteforma aljába, alaposan lenyomkodjuk egy evőkanál segítségével, majd 180 C-on 8 percig sütjük.
Krém:
- 500g mascarpone
- 500g sült, pürésített sütőtök
- 4ml vanília aroma, vagy egy vaníliarúd kikapart magja
- 1db tojás
- 50g barna cukor és 1-2ek a tök sütéséhez
- 1kk fahéj és néhány csipetnyi a tök sütéséhez
A cikkekre vágott sütőtököt forró sütőben egy kevés barnacukorral és ízlés szerinti fahéjjal megsütjük, majd villával pürésítjük. A mascarponét összekeverjük a sütőtökpürével, cukorral, tojással, vaníliával és alaposan, akár robotgép használatával összekeverjük. Ízesítjük fahéjjal, majd beleterítjük az elősütött tésztára. 180C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt, legalább 3 órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
Kínáljuk desszertként néhány szem pirított egész diószemmel és tejszínhabbal a tetején, de önmagában is megállja a helyét.
Sütőtökös-csirkemelles fetuccine
Hozzávalók 2 személyre:
- 250g fetuccine /szélesmetélt/
- 220g csirkemell filé csíkokra vágva
- 120g érlelt sonka csíkokra vágva
- 1 ek olívaolaj
- 150g nyers, felkockázott sütőtök
- 2dl 30%-os tejszín
- 1,5dl száraz fehérbor
- ízlés szerint reszelt parmezán sajt
- só, bors
A csirkemellet és a sonkát az olajon megpirítjuk néhány perc alatt, majd hozzáadjuk a sütőtök kockákat és addig pirítjuk együtt tovább, amíg a húson és a tökön is pörzsanyagok képződnek. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral és addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul, de még nem esik szét. Hozzáadjuk a tejszínt, pár perc alatt besűrítjük, ha túl sűrű lenne, akkor a tészta főzővizével hígíthatjuk.
A kifőtt tésztára kanalazzuk az elkészített ragut, frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Az írás a Bajai Honpolgár 2018/12 számában jelent meg.