Skip to content

Nagybirtok az Alföldön

A két borvidéken is érdekelt Csanádi Pincészethez még a vénasszonyok nyarában látogattam el. A hatalmas területen, a sokféle szőlőfajta és nagy borválaszték között Csanádi Bálint kalauzolt a szüreti időszak közepén.

Az Imrehegy, valamint Hajós határában elterülő 210 hektáros terület majd 100%-a termő, csupán 10 hektár van telepítés alatt. Az innen szüretelt alapanyagból évente 60000 palack készül Csanádi borként, mely mennyiségnek fele fehérborként, míg másik fele rozéként illetve vörösborként kerül a palackokba. Ezen túl a családi gazdaság a környék nagy borászatait is ellátja kitűnő alapanyaggal. A szőlő mellett mintegy 10-15 hektárt művelnek még gyümölcsösként, szántóként. A családi vállalkozásban Bálint a növényvédelemért felelős, valamint ő menedzseli a birtok borászati részlegét is. Testvére Mihály a gépészeti, pályázati ügyeket viszi és felel a vállalkozás üzleti ügyeiért. A család 20-25 embernek ad állandó munkát, valamint a nagyobb szőlőmunkák idején 60-80 idénymunkással dolgozik.

A szüretelt szőlő 50%-ból a nyári fesztiválokon méltán népszerű Irsai Olivér és kékfrankos rozé készül, a másik felén pedig egy másik rozé –Cabernet Sauvignon-ból- illetve két fehér fajta, a Cserszegi fűszeres, illetve a Chardonnay osztozik. Érdekességként még találunk a kínálatban Kadarkát, kevés Sauvignon Blanc-t, valamint egy késői szüretelésű édes Chardonnay-t is.

Fehérborból és rozéból kizárólag fajtaborokat készítenek, vörösborból pedig a fajtaborok mellett egy birtok cuvee szerepel még a kínálatban, mely 50-50%-ban tartalmaz kékfrankost és portugiesert.

A 2013-ban induló vállalkozás még ez évben szép eredményt tudott felmutatni a mintegy 2000 palackkal készülő Sauvignon Blanc borával, mely a Megye Bora címet nyerte el. De a díjak sorának itt korántsem szakadt vége: elsősorban helyi, régiós versenyeken arattak nagy tetszést az elkészült tételek. 2014-ben az Irsai Olivér a Hajós-Bajai borvidék legszebb fehérbora lett, valamint a Magyar Bormustrán ezüstérmes, tavaly pedig a kadarka a kiskőrösi borversenyen nyert aranyérmet és az Országos Borrendek Szövetsége is különdíjjal jutalmazta.

A pincészet borai a már Pécsett is üzlettel rendelkező Bortársaság-nál vásárolhatók meg, ezen túl a környék kis üzletei forgalmazzák a borokat. Ami pedig a vendéglátóhelyi értékesítést illeti, a nemrég bemutatott bajai Borbistro is tart a Csanádi borokból, de természetesen előzetes egyeztetés után a pincészetnél is lehet vásárolni.

Egy bemutatkozó mit sem ér kóstolt borok nélkül… Lássuk tehát mi van a sok munka, no és a szavak mögött.

Irsai Olivér: A nyári fesztiválok sztárja, amiből soha nem lehet elegendő készlettel készülni. Nagyon populárisra hangszerelt, vidám nyári ital, legyen tisztán, vagy fröccsnek elkészítve. Fűszeres, nagyon szőlős, könnyű, a gondtalan hétköznapokra való ital.

Kékfrankos rozé: A reduktív technológiának köszönhetően inkább a fajta gyümölcsös vonala kerül előtérbe, rengeteg málna, pici fűszerrel bolondítva. Jó volt inni, még így rozészezon végén is.

Kadarka: A fajta az egyik személyes kedvencem, így az elnyert díjak mellett már csak ezért is kötelező volt belőle kóstolni. Egészen halvány színű, ízben nagyon gyümölcsös, könnyű ital, mely jó szívvel ajánlható akár a melegebb napokra is. A fajta alföldi, nem szokványos, ám kétségtelenül szerethető arca. Az első korty után megértettem, hogy az elért eredmények nem véletlenek, ezen a tételen egészen világosan látszik az odafigyelés, a tökéletességre való törekvés. Csavarzár, egy éven belül fogyasztandó, ám nem én lennék, ha nem tennék el belőle egyet 2017 nyarára egy Cabernet Sauvignon és a Birtok Cuvee társaságában.

A birtokon egy 8-10 fő elszállásolására alkalmas barátságos vendégház található nyugodt környezetben. Elsősorban baráti társaságok, vadászok részére, pihenésre, kikapcsolódásra.

A Csanádi Birtok elérhetősége:

Császártöltés, Nagycsala 13

+36/70/382-3402

www.csanadiszolobirtok.hu

Az írás a Pécsi Borozó 2016/4 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük