Még nyár, de majdnem ősz már – a szilva

Az eper és a szőlő között pont félúton időben, kicsit a sárgabarack után, a hamvas őszibarackkal egy időben érik hazánk egyik legismertebb és legsokoldalúbban felhasználható gyümölcse, a szilva.

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs nagyszámú rokonsága azzal magyarázható, hogy az egyes alfajok nagyon könnyen kereszteződnek egymással. A hazánkban ismert 22 különböző fajta mellett a szilva jól ismert és kedvelt gyümölcs a Világ más tájain, Amerikában és Japánban is.

Hazánkban érése júliusban kezdődik, a kései fajták pedig még az első fagyok környékén, október végén is elérhetőek. Az érés során a zöld gyümölcskezdemények előbb pirossá, majd lilává változnak, de egyes fajok, mint pl a ringló egyes fajai világosabb színűek maradnak teljes érettségükben is.

Formáját tekintve is ezerféle lehet, szinte két egyformát lehetetlenség találni: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakúak, kis és nagyobb méretben egyaránt. Hazánk éghajlata kiváló a gyümölcs számára, így könnyen megismerkedhetünk több fajtával is.

Az átalakulóban lévő bajai piacon is szép számmal találunk szilvából, válogassunk kedvünkre, próbáljunk ki minél több fajtát!

A finom ízén túl a szilva jótékony egészségügyi hatással is rendelkezik. Ezek közül talán a legismertebb emésztést segítő hatása magas rosttartalma miatt. Ezen kívül gazdag C, A vitaminban, tartalmaz K vitamint, az ásványi anyagok közül pedig főként magnéziumot, káliumot és vasat. Jelentős vörös vértest képző hatása van. A rengeteg hasznos anyag a gyümölcs 15%-ban, koncentráltan található, hiszen 85% vizet tartalmaz.

Hogyan fogyasszuk a szilvát? Hát leginkább nyersen, hiszen a benne lévő hasznos anyagok így képesek leginkább kifejteni hatásukat. A hazai gasztronómia édességként, desszertekben használja. Két legismertebb elkészítési módja talán a szilvás lepény és a szilvás gombóc. Télire leginkább aszalva érdemes eltenni, így a hasznos tápanyagok egy része koncentráltan marad meg a gyümölcsben, hideg őszi, téli estéken akár édesség helyett néhány darab belőle megidézi a napfényes nyárutót. Végül, de nem utolsósorban a szilvából – az ép, egészséges szemekből- kitűnő pálinka is főzhető. Fogyasszuk ez utóbbit felelősséggel!

Ezek után pedig nézzük, konkrétan hogyan is fogyasszuk…

Természetesen nem szilvás lepény és nem szilvás gombóc lesz a szám témája. A nyári szünetünk utáni első számba egy egyszerűbb és egy talán kevéssé ismert szilvás süteményt hoztam. Egyetlen közös pont bennük –mint ahogy minden szilvás süteményben- van benne fahéj. Ez a fűszer ugyanis a szilva „nagy barátja”, használjuk bátran, ízlésünknek megfelelő mennyiségben.

Szilvatorta:

Hozzávalók: 600g szilva, 200g vaj+a formához, 200g cukor, 1ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3db tojás, 400g liszt+a formához, 1 tasak sütőpor, kb. 1,5dl tej, ízlés szerint fahéj, a szóráshoz barnacukor.

Szilvából sütéshez válasszunk mindig magvaváló fajtát. Könnyebb dolgoznunk vele, az elkészített süteményeink pedig szebbek, mutatósabbak lesznek.

A receptekhez való szilva mennyisége magozatlanul értendő.

A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat és egy csipetnyi sót. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tejet, majd a vajas masszával alaposan összedolgozzuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24-26cm es sütőformát, eloszlatjuk benne a tésztánkat, a tetejét kirakjuk a felezett szilvákkal, héjjal lefelé helyezve, kicsit a tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk ízlés szerint fahéjjal és alaposan barnacukorral. Előmelegített sütőben, 180C-on kb. 45 percig sütjük, tűpróbáig. Ha elkészült és teljesen kihűlt, szeletelve, tejszínhabbal kínáljuk.

Az elkészített tészta gyümölcs nélkül kiváló reggeli egy pohár tejjel vagy kakaóval.

Ragacsos szilvaszeletek:

Hozzávalók kb. 25 szelethez: 450g szilva, 50g dió, 350g vaj+a tepsihez, 150g cukor, ízlés szerint fahéj, 300g zabpehely, 150g liszt, 3ek semleges ízű méz /akác, vegyes virágméz, repceméz, esetleg hársméz/

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy mély tálba szórjuk, hozzáadunk 50g cukrot, ízlés szerint fahéjat, csipetnyi sót, alaposan összekeverjük, állni hagyjuk.

Serpenyőben alacsony lángon nagyon óvatosan felolvasztjuk a vajat, vigyázzunk, hogy még véletlenül se kezdjen el forrni. Egy nagyobb tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, a durvára vágott diót és a maradék cukrot. A keverékhez öntjük a teljesen felolvadt, nem túl meleg vajat, majd legvégül a mézet is belekeverjük. A massza felét egy kb. 20*25cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, rászórjuk a félretett szilvánkat, egyenletesen eloszlatjuk a tetején. Beborítjuk a maradék zabpelyhes keverékünkkel, kissé lenyomkodjuk egy evőkanál hátával. Előmelegített sütőben 180C-on 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kis kockára szeletelve tetején friss szilvaszelettel, esetleg friss mentalevelekkel díszítjük.

Nagyon laktató, kalóriadús desszert, érdemes valóban kis kockára vágni. Ha nincs otthon elegendő zabpehely, akkor kiválóan helyettesíthető bármilyen előre elkészített/vásárolt müzlivel, müzli alapanyaggal. Ha zabpehelyből készítjük, próbáljuk ki nagy szemű és apró szemű zabpehely keverékével is!

Mit igyunk szilvás desszertekhez, édességekhez? Azt talán már sokan tudják, hogy édes ételhez, édes bort válasszunk. No de milyet is?

Bár a szilvás édességekhez remekül társítható egy természetesen édes, tokaji desszertbor /szamorodni, hárslevelű, esetleg aszú/, a legjobb választás mégis egy remek portói. Magas alkoholtartalma miatt egy egészen apró pohár is elegendő, a szilvás édességhez pedig remekül passzol. Ráadásul most a beszerzése is nagyon egyszerű, hiszen hazai, bajai bevásárlóközpontokban éppen akciós, igen kedvező áron kapható.

Akik pedig italban az izgalmasat, különlegeset keresik, kóstoljanak hozzá Malbec-et, mely alapvetően egy argentin fajta, de néhány hazai pincészet –köztük egy szekszárdi- sikeresen próbálkozik a fajtával.

Jó étvágyat!

Az írás a Bajai Honpolgár 2019/9 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük