Skip to content

Maul Premium Winery, Villány

A Maul Pincészetet 1999-ben a most is tulajdonos Maul Zsolt alapította. Az azóta eltelt évekről a Villányi Vörösborfesztivál után egy napsütéses szombati napon beszélgettünk.

Szentül hittem mindig is, hogy Villányban a bort nem lehet megkerülni. Talán nincs is olyan család, melynek tagjai közt nem találunk borászt, szőlészt, tulajdonost, akinek nincs pincéje néhány palack borral. A Maul családnak is volt egy kis területe -1 ha- amelyről rendszeresen készültek borok. Hivatásszerűen Zsolt nem készült borásznak, ám már az iskolában megérintette őt Villány és a bor szele: az osztálytársai voltak azok a jónevű villányi borászok, akiknek nevét hallva mindenki tudja melyik borvidékünkről is van szó. Ilyen iskolai környezet és persze Villánynak a berobbanása a boros világba eredményezhette azt, hogy Zsolt elhatározta – dacára minden szülői intelemnek- hogy ő bort szeretne készíteni. A család támogatása pedig nem volt hiábavaló: a pince nevét hamarosan megismerték, boraikat pedig megszerették az emberek. A siker oka Zsolt szakértelmében, elhivatottságában keresendő, egyáltalán nem érdem nélküli. A folyamatos működéshez szükséges anyagi biztonság hiánya miatt Zsolt azonban 2011-ben úgy érezte, hogy váltani szükséges. Ő ezt a változást Németországban képzelte el és valósította meg. Azonban a külföldi sikerek sem voltak olyan erősek, mint a gyökerek. Azok a gyökerek, melyek – mint azt a példa mutatja- itthon maradtak. Két év németországi élet után elkezdődtek a Villányba való hazalátogatások, majd 2015-ben a végleges hazaköltözés. Addigra pedig elkészült egy újabb évjáratból való bor, melyet már-már mesébe illő körülmények között kóstolt meg egy németországi kereskedő, aki éles szemmel vette észre a borászban rejtőző potenciált, szakértelmet, jó érzéket.

A borászat napjainkban 10ha területen gazdálkodik, melyből 2ha saját terület. A 10ha egésze a Siklós-Villányi borvidék legjobb adottságaival rendelkező területei között vannak, melyet csak színez a Bólyban lévő 2*0,5 ha fehérszőlő ültetvény, melyből a mostani divatos trendeknek, irányzatoknak megfelelően illatos fajták fognak majd készülni, Irsai Olivér és Sauvignon blanc. A saját területen telepített szőlők közül mindenképpen említésre érdemes a dél-amerikai illetőségű carmenere fajta.

A pince filozófiája, hogy a borvidék hagyományainak megfelelően komoly beltartalmi értékkel, hosszú érlelhetőséggel rendelkező, nagytestű borokat készítsen. Ennek megfelelően a pincében túlnyomórészt új, 225 literes hordókat találhatunk, magyar, francia, amerikai tölgyből, de vannak itt igazán különleges minőségű Taranso és Sylvain hordók is.

A szőlő feldolgozása a válogatással már kint a területen elkezdődik, majd hagyományos vörösboros eljárással folytatódik a munka, természetes szigorúan ellenőrzött körülmények között. A borok 70%-a hordóban, 30%-a pedig tartályban várja az összeházasítást, majd palackba töltést.

A pince évente kb.60 000 palack bort készít, mely 25%-a rozé, 3-4 000 palack fehérbor /terv/, az összes többi pedig vörösborként készül el. A vörös fajták között a már említett carmenere mellett megtalálható cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, merlot, kékfrankos, valamint ezek házasításai. A vörösborok közül egyedül a Francba névre hallgató kékfrankos-cabernet franc cuvee készül 100% tartályban, az összes többi vörösbor hordós érlelésű.

Az elkészült és éppen forgalomban levő borok eredményei az idei évben egészen lenyűgözőek. A teljesség igénye nélkül csak néhány eredmény:

Országos Borverseny: két arany /Dávid, Dániel/

TOP25: Dániel

Mundus Vini: A Lator 2015-ös és 2016-os évjárata, valamint a Dávid 2016 aranyérem, a Dániel pedig ezüstérem.

A borok hazánkban a Borháló, Pannon Borbolt, Borhordó üzletein túl a pincénél vásárolhatók meg.

A Maul Pincével rendszeresen találkozhatunk hazai boros rendezvényeken: a helyi, Villányi Vörösbor Fesztiválon kívül részt vesznek a Budapest Borfesztiválon, a szegedi borfesztiválokon. Legközelebb a budapesti Bordeaux novemberen találkozhatnak az érdeklődők a pince boraival.

Kóstolt borok:

Általánosságban elmondható, hogy a pince borai egyedi stílussal, magas alkohollal, intenzív illat- és ízjegyekkel rendelkező borok, megjelenésük pedig elegáns. Az elkészült borok fele prémium kategóriás, igazán ünnepnapokra, különleges eseményekre való tétel, melyet öröm bontani, kóstolni.

D’Art Maul: cabernet franc, kékfrankos és syrah házasítása. Az igazi csínytevő, hiszen légiesen könnyeden indít, hogy aztán a végén a földes-avaros utóízében vesszünk el teljesen. Nagyon jól iható, szinte kínálja magát, de vigyázzunk, ne legyenek kétségeink, ez bizony villányi vörösbor: erő, elegancia egyetlen palackban. Készítsünk hozzá egy boeuf bourguignon-t és élvezzük a remek párost.

Lator: 100% cabernet franc. Mély, lila szín, a villányi francra oly jellemző erő és gyümölcsösség tökéletes összhangja. Jelentős extrakt, borsos fűszeresség, érett szilva, sötét cseresznye. A hordós érlelés némi vaníliaillatú dohányt csempészett a pohárba, nagyon jól áll neki. Még fiatal, rengeteg szép év van előtte, mely alatt a szépből gyönyörű lesz. Most egy medium steak menne hozzá talán leginkább.

Dávid: Feketebogyós gyümölcsök illata, az első félórában eléggé visszahúzódó, utána gyorsan nyíló tétel. Kellemesen kesernyés íz, jókora adag tökéletesen érett alapanyagból és alkoholból származó édességgel. Itt mindenből sok van, szinte szétfeszíti az ember száját, a kortyot pedig szép, még élénk savak viszik előre. Jelen állapotában szépen szálazható, hosszan elemezhető, összetett, ám még fiatal bor, hosszú érlelési potenciállal. A pincészet egy igazán különleges, prémium tétele cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából. Csak különleges napokra, értő kezekbe való, felejthetetlen tétel.

Az írás a Pécsi Borozó 2019/4 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük