Skip to content

Vojtek Pince-Villány

Hazánk egyik legszebb boros településén, Villányban, az utolsó őszi meleg napsugaraktól melegített, szikrázó fényben úszó főutcától 5 perc sétányira egy kis utcában található a Vojtek családi pincészet. A nem frekventált helyen való elhelyezkedést kompenzálja, hogy a vállalkozás Villány egyik ikonikus dűlője –a Jammerthal- lábánál található. A szőlőben, pincében zajló munkáról Vojtek Balázzsal beszélgettem.

A 80-as években kezdték meg működésüket, melyet 2004-ben egészítettek ki egy korszerű feldolgozó üzemmel, ahol a hagyományos és modern technológiai eljárások ötvözetével készülnek a borok.

Jelenleg a szőlőterületek nagysága 8ha, melyet vásárolt szőlővel egészítenek ki. A 8ha-ból jelenleg 2ha termő, a maradék 6ha-t nemrég vásárolták. A területek kisebb-nagyobb részletekben, Villány különböző területein tagolva találhatók.

Az éves palackszám 6-7000, melyet folyóbor értékesítés egészít ki. A mennyiséget tekintve a pince Villány 10 legnagyobb pincéi közt található.

A fehér fajták közül az olaszrizlinggel foglalkoznak szinte egyedüliként, a kínálatot chardonnay színesíti. A vörösbort adó, Villányra oly jellemző fajták mindegyike megtalálható a pincénél: Portugieser, Cabernet Sauvignon és Franc, Merlot, Kékfrankos és egy kis Pinot Noir. A vörös fajtákból mind rozé, mind vörös cuveek is készülnek, ezek némelyike Villánytól talán szokatlan módon kékfrankos alapú.

A tisztán reduktív eljárással készülő fehér tételek mellett a vörösborok nyitott kádas, hűtött erjesztés után fa chipszes érlelést kapnak 12-18 hónapig, amit palackban még további egy év pihentetés követ, a borok ez után kerülnek értékesítésre.

A pince legutóbbi versenyeredménye egy ezüstérem a kunszentmiklósi Miklós napi rozé borversenyen, 2016-ban, ahol rozé cuvee tételüket ismerték el ezüstéremmel. Az elismerés pedig mindenképpen megérdemelt, hiszen a hazai „12 egy tucat rozé” tételek közt kiemelkedőnek számít borosságával, nem tutti-frutti jellegével. Több ilyenre lenne szükség…

Boraik a Pécsi Borozó legutóbbi tesztjén is részt vettek, ahol két tételt is – a 2013-as Cabernet/Merlot cuveet, valamint a 2011-es Franc-t- 90+ ponttal díjaztak a szigorú kóstolók. Ezen túl figyelemreméltó még a 2016-os évjáratból elkészített portugieser, mely saját kóstolásom alapján is minden bizonnyal ki fog bírni néhány év palackban érlelést is.

A pince számos fesztiválon, boros rendezvényen képviselteti magát boraival. A helyi fesztiválok mellett rendszeresen lehet találkozni a boraikkal a budapesti Corinthia rendezvényein, a Gellért szálló őszi borkóstolóin, vagy épp a Borjour-on.

Az aktuális tételek Villányon kívül döntően Pécsett, saját borboltban kerülnek értékesítésre. Ezen túl Budapesten kisebb üzletekben, valamint a Borháló egész országot lefedő hálózatában lehet találkozni a borokkal.

A Jammerthal dűlő lábánál kialakított saját vendégház- impozáns kilátással a szőlőhegyre, és a Szársomlyóra- várja a kóstoló után megpihenni kívánókat, ahol a hosszú éjszaka után a dűlőre néző konyha asztalánál reggelivel tudunk felkészülni az előttünk álló napra.

A pince elérhetősége:

Villány, Hunyadi J. u 43

+36/20/286-3081

www.vojtekpince.hu

Az írás a Pécsi Borozó 2017/3 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük