Édes és sós

Idén a húsvéti ünnepek egy nappal tovább tartottak, hiszen teljes joggal a pénteki nap is munkaszüneti nappá lett nyilvánítva. A böjti időszak végén így aztán egy nappal több maradt mindenki számára, hogy pihenéssel, családdal, szeretteivel töltse ezt a pár napot.

Amennyire vártuk ezt az időszakot, minden bizonnyal akadnak –nem is kevesen – akik úgy érzik, már éppen itt az ideje annak, hogy vége is legyen a napokig tartó sok esetben mértéktelen evés-ivásnak. Gondolom sok olvasónk érezte úgy, hogy ezen napok után aztán egy hétig nem eszik semmit, annyira eltelítette az ünnepek alatti rengeteg finomság. Persze ez nem így működik… Másnapra, harmadnapra ismét éhesek leszünk, ez teljesen természetes. Ilyenkor már a legritkább esetben kívánjuk a sonka-tojás kettőst, vagy a bárányt. Sok esetben elegendő egy könnyed tészta, vagy egy finom, laktató leves. Ha csak egy fogást tudunk elkészíteni, de még kívánunk mellé vagy utána enni valamit, akár 1-2 órával később, akkor remek alternatívát kínálnak erre a most ismertetett receptek.

Kezdjük talán a sóssal…

Itt a tavasz, szerencsére egyre melegebbek a napok, kezdjük elővenni a szekrény mélyéről a lengébb ruháinkat, hűtőnkből pedig a testes vörösborok helyett egyre gyakrabban választunk rozét, vagy könnyedebb fehérbort. Mindehhez kitűnő társ egy finom pogácsa. Sokan vagyunk, akik szeretik, ki a töpörtyűsre, ki a burgonyásra, vagy a „csak simán” sajtosra esküszik. Bízom benne, hogy azért ennek a különleges, kissé olaszos ízvilágú pogácsának is lesznek majd kedvelői olvasóink körében.

Aszalt paradicsomos, fűszeres pogácsa

Hozzávalók 40-45 darabhoz, kb. két nagy tepsihez: 1kg liszt, 1-1tk por- illetve kristálycukor, 2-3dl langyos tej, 50g friss élesztő, vagy 2 tasak porélesztő, 1 nagy ek só, 3tk kedvenc zöldfűszerünk /oregánó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, stb, vagy ezek keverékei/, 3db tojás, 100g zsír, 12db nagy aszalt paradicsom – lehet olajban eltett is.

Egy bögrében kevés tejet langyosítunk. Elkeverjük benne a porcukrot, a kis darabokra tördelt élesztőt, és 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalót, hozzákeverjük a felfutott élesztőnket és tej, illetve liszt esetleges hozzáadása mellett mintegy 20 perc alatt alaposan kidagasztjuk. Az apró darabokra vágott aszalt paradicsomot a gyúrás utolsó 5 percében adjuk csak a tésztához. Meleg helyen, konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.

Ha a tésztánk megkelt, óvatosan átgyúrjuk, majd nem túl vékonyra kinyújtjuk. A tetejét éles késsel bevágjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással és ízlés szerint díszítjük lenmaggal, szezámmaggal, stb. Előmelegítjük a sütőt, ez idő alatt pogácsáink kelnek még egy kicsit. 170-180C-on, légkeveréssel 15-17 percet sütjük.

A második recept pedig, ha már édes, legyen egy torta. Nem kell azonban megijedni, ez a torta, csak nevében az. Nem egy nehéz édességről van szó, melyhez temérdek összetevő szükséges, az elkészítésének ideje pedig igazán rövid. Ezen túl remekül variálható, egyetlen apró kiegészítéssel igazán szép csavart adhatunk az édességnek.

Mákkrémes túrótorta

Hozzávalók egy 22-24cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához: 1db tojás, 100g olvasztott és kihűtött vagy lágy vaj, 50g cukor, 200g liszt, 1tk sütőpor

A töltelékhez: 2db tojás, 450-500g túró, 100g tejföl, 2 ek étkezési keményítő, 150g cukor, 130g darált mák, kevés vanília aroma.

A tészta elkészítéséhez a tojást keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a vajat. Az átszitált, sütőporral összekevert lisztet keverjük össze a vajas-tojásos keverékkel, gyúrjuk össze, amíg összeáll egy gombóccá. A kapcsos tortaforma közepébe tesszük a tésztagolyót és a kezünkkel eloszlatjuk a formában úgy, hogy 1-1,5 ujjnyi pereme is legyen. Figyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol folytonos legyen, egyetlen helyen se legyen lyukas! Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.

A darált mákot tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi, hagyjuk állni 20 percet, szűrjük le, tegyük félre. A túrót, tejfölt, a tojásokat, keményítőt, cukrot és a vaníliát tegyük egy tálba és fakanállal vagy akár robotgéppel dolgozzuk össze alaposan. A túrót előtte törjük át egy villával, vagy használjunk krémesebb változatot. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A leszűrt mákot a kisebb adaghoz öntjük, összekeverjük. A két massza ekkor legyen kb. azonos mennyiségű.

A tésztát kivesszük a hűtőből, a sütőt 180C-ra előmelegítjük. A tészta közepébe teszünk egy merőkanál túrókrémet, majd erre rá egy merőkanál mákos túrókrémet. A műveletet addig folytatjuk, amíg a krémek el nem fogynak. Figyeljünk rá, hogy a következő merőkanál krém mindig az előző, már szétfolyt krém közepére kerüljön. Amint végeztünk az adagolással egy fogpiszkálóval a forma közepétől egészen a széléig csíkokat húzunk. Nem kell túl precízen, se túl sűrűn!

180C-os sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle éppen csak elkezd megpirulni, ne süssük túl, mert akkor kiszárad! A formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután csatoljuk le a forma oldalát. Ha az elkészült tortát 1-2 napot már a csatos rész nélkül, de a teflon alsó lappal együtt hűtőben tároljuk, akkor nagyon könnyen és egyben lejön a talpról az egyébként nagyon vékony tésztaréteg, és ekkor a legkönnyebb szeletelni is.

Opcióként a túróba tegyünk bátran citromhéjat, esetleg kevés mazsolát, a bátrabbak akár egy kevés rumot is. Vanília aroma helyett pedig használhatunk őrleményt, vagy egy vanília rúd kikapart belsejét.

Jó étvágyat kívánok!

Az írás a Bajai Honpolgár 2019/5 számában jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük