A szokatlan, olykor egymással szöges ellentétben álló ízkombinációk mindig izgalmasak. Lehet őket kedvelni, nem szeretni, de egy biztos: hidegen nem hagynak senkit. Ez alól magam sem vagyok kivétel. Minden az édes-savanyú mártással kezdődött csirkemellel. Aztán ahogy az ember egyre beljebb és beljebb kerül a gasztronómia zegzugos ösvényeibe, úgy finomodik az ízlése, előbb-utóbb pedig elérünk oda, hogy a bolti tömegtermékek, szószok helyett sajátot kezd el otthon használni.
A most következő recept is ilyen. Kicsit takarékosabb, mintha csirkemellből készülne, hiszen fő alapanyaga a még most is mellőzött csirkeszárny. Aki elkészíti, megtapasztalhatja, hogy bizony van helye a csirke eme alkatrészének is az asztalunkon.
Édes-csípős csirkeszárnyak
Hozzávalók 3 személyre:
- 12 db csirkeszárny
- 3-4 dl házi ketchup https://www.chillibaja.hu/termek/ketchup/
- só, bors ízlés szerint
- 1/4 mk bhut jolokia chili paszta https://www.chillibaja.hu/termek/chilli-paste/
- 1 tk oregánó, vagy kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 dl olívaolaj
- 4-5 cl kanadai juharszirup vagy 1 ek akácméz
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A csirkeszárnyakat alaposan megforgatjuk a pácban, majd abba a tepsibe tesszük, amiben sülni fognak. A megmaradt pácot a szárnyakra csorgatjuk. Hűtőben 3-4 óra hosszat pácoljuk, de akár egy éjszakára is ott maradhatnak. Sütés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, előmelegített sütőben 40-45 percet sütjük 160C-on légkeveréssel.
Tálaljuk zöldsalátával és egy pohár kékfrankossal kísérve.
Jó étvágyat!