Búcsú a téltől

Az idei naptári tavasz e hónap elsején talán minden képzeletet felülmúló időjárással köszöntött be. Úgy érzem mindannyian azt gondoltuk, hogy a téli évszak még egyszer utolsó alkalommal megmutatja vasfogát, majd eztán örülhetünk valami egészen másnak, a megújulásnak, az éledő természetnek. Sokáig úgy tűnt, így lesz, azonban e sorok írásakor hazánk némely településén orkán erejű széllel, havazással tért vissza a tél. Reméljük, rövid ideig marad…

Az e havi, már tavaszi számban így aztán még egyetlen alkalom és két recept erejéig visszanyúlunk a téli ételekhez. Vegyünk így búcsút ettől az évszaktól, hogy a következő hónapban már a tavaszi ételekről szólhassunk, hogy érezzük a melengető, erőt adó tavaszi napsugarakat. Az ételekhez pedig vegyünk elő szép vörösborokat és használjuk őket bátran az ételeink elkészítéséhez is.

Egyik legkedvesebb késő őszi, téli alapanyagom a sütés- főzés során a sütőtök. Nagyon széleskörűen felhasználható zöldség, bár méltatlan módon az emberek nagy többsége csak édességként, sült tökként ismeri. Pedig készülhet belőle leves, köret, használhatjuk ragukban, pitékben, de fokhagymával párosítva remek „kenyérrevaló kencét” is készíthetünk belőle, vagy az ínyencek akár lattét is kreálhatnak belőle. Igen, mint látjuk, a lehetőségek tárháza végtelen.

Az első recept egy igen tartalmas egytálétel, mely bár első olvasásra nem tűnik egyszerűnek, azonban semmi ördöngősség nincs benne. Ha minőségi hozzávalókat választunk, akkor pedig igazán nagyszerű kulináris élményben lehet részünk.

Ragu sütőtökkel:

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 2 közepes darab vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 közepes darab zeller /aki nem kedveli a jellegzetes ízét, az nyugodtan hagyja ki, 1-2 darab répával helyettesíthető/
  • 1kg sertéshús /lapocka, comb, esetleg tarja/
  • 20g sűrített paradicsom
  • ½ kg sütőtök, nyersen, tisztítva mérve
  • 70dkg burgonya
  • só, bors, kakukkfű, majoránna, ízlés szerint, akinek házi készítésű ételízesítője van, használja nyugodtan.
  • kevés liszt
  • 2 ek napraforgó étolaj, vagy zsír
  • 2 db tojás
  • 4 dl forró vízben feloldott leveskocka, vagy húsleves
  • fűszerpaprika ízlés szerint /én füstölt, őrölt paprikát használtam, szerintem igazán különlegessé varázsolja az étel végső ízét/
  • 0,5 dl vörösbor
  • 10-15 dkg füstölt, kicsit szárazabb kolbász

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott, tisztított vöröshagymát, a kis darabokra vágott zellert és a karikára vágott répákat. Hozzáreszeljük a fokhagymákat, majd beletesszük az 1-2 cm-es kockára vágott sertéshúst is. Sózzuk, borsozzuk, együtt pirítjuk míg levet nem ereszt. Félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és 1 ek liszttel. Kicsit lesütjük, de vigyázzunk, hogy a paprika ne égjen meg. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a héjától megfosztott, karikára vágott kolbászt. Addig melegítjük, amíg egy kevés zsír a kolbászból ki nem sül, majd felöntjük a vörösborral és az alaplével. Fedő alatt 40-50 percig pároljuk.

A sütőtököt meghámozzuk, kicsit nagyobb kockára vágjuk és a raguhoz adjuk. Teszünk bele kakukkfüvet, majorannát, majd tovább pároljuk, amíg a tök kissé meg nem puhul. A főzés során elpárolgó vizet igény szerint alaplével, vagy kevés vörösborral pótoljuk.

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Szűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, kihűtjük. A tojásokat kevés liszttel felverjük, fűszerezzük kakukkfűvel, ételízesítővel, majd beleforgatjuk a kihűlt burgonyát.

Az elkészült ragut átöntjük egy olyan tálba, amit sütőben is használhatunk, elsimítjuk, majd a tetejét befedjük a karikára vágott krumplival. Előmelegített sütőben 200C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálaljuk ecetes chillipaprikával, vagy kedvenc savanyúságunkkal, egy pohár vörösbor kíséretében.

A második recept azoknak szól leginkább, akik részben vagy egészben elkötelezettek az egészséges étrend mellett. A linzer tésztája fehérliszt nélkül készült, azonban igény szerint ez cserélhető rá.

Sütőtökös-csirkés pite

Hozzávalók egy 23cm-es pite sütőtálhoz, 8 szelethez:

  • 100g rizsliszt
  • 250g zabpehelyliszt
  • 30ml olívaolaj
  • 300g főtt burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • csipet só a tésztába
  • 100g sült sütőtök
  • 250g csirkemell filé kockára vágva
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só, bors, őrölt fűszerkömény, szerecsendió ízlés szerint

A liszteket, olajat, kihűlt, főtt, áttört burgonyát, reszelt fokhagymát a tojással és egy csipet sóval összedolgozzuk, majd letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten, amíg a töltelék el nem készül.

A csirkét kevés olajon sütjük, amikor majdnem kész összepirítjuk a hagymával. Rákanalazzuk a sült tököt, kevés vízzel összemelegítjük. Ízesítjük a fűszerekkel.

A pitetálat kiolajozzuk, belesimítjuk a tésztát. Aki a tetejét díszíteni szeretné, az a tészta egyharmadát hagyja meg, azt vékony rudakká sodorva a töltelék tetejére tehetjük. A tésztát alul megszurkáljuk, majd 160-170C-on 10 percig elősütjük. Belesimítjuk a tölteléket, majd a tetejét a tésztarudakkal, vagy karikára vágott póréhagymával díszítjük. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.

Az elkészült ételekhez jó étvágyat, kellemes tavaszvárást kívánok!

Az írás a Bajai Honpolgár 2018/4 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük