Ady Endre és a gasztronómia

100 éve hunyt el hazánk egyik nagy költője Ady Endre. 1991-ben, amikor az érettségi vizsgámat letettem és magyar irodalomból sikerült Ady egy verselemzéssét megkapni, bizony eszem ágában sem lehetett még, hogy egyszer pont én leszek az, aki róla írni fog. Azt meg végképp nem, hogy teszem mindezt a költő és a gasztronómia vonatkozásában.

Pedig nagy költőnktől bizony nem állt messze a gasztrónómia szeretete, bizony a hasát ő is szerette. Feljegyzések sora ír arról, mikor, hol, mit fogyasztott szívesen. Rendszeresen feljegyezték mit kért a New York Kávéházban, hogy a párizsi fogyott a legjobban ecettel, olajjal és vöröshagymával, no és azt, hogy a költő a szardíniát jobban kedvelte, mint a hazai szalonnát. Ady édesanyjától pedig azt is megtudhatjuk, hogy a költő mit kért tőle leggyakrabban, amikor visegrádi úti otthonukban meglátogatta őket: gulyáslevest, lencsefőzeléket, túrós palacsintát és fánkot.

Zilahon –ahol Ady a tanulmányai egy részét végezte és ahová mindig különös szeretettel tért vissza – egy fiók mélyén lapult egy megsárgult papírlap, melyen a költő édesanyjának, az Idesnek két receptje volt található. Ady Endre halálának évfordulója kapcsán rá most ezzel a két recepttel emlékezünk.

Főétkezéseinknek az évek során kialakult egy rendje, amit manapság előszeretettel felejtünk el rohanó mindennapjainkban. Azt a sorrendet, hogy egy étkezés levessel kezdődik, fő fogással folytatódik és a desszert után egy finom kávéval végződik. Mint ahogy a kedves olvasó talán észrevette, az oldal hasábjain is inkább a főételeken volt a hangsúly. idáig…

Jöjjön tehát két remek desszert Ady Endre édesanyjának receptkönyvéből. Úgy gondolom a költő halálának évfordulója mellett mindkét receptnek van aktualitása. Az almás pitét nagyon kevesen nem kedvelik, nem eszik szívesen, bízom benne, hogy ezzel a régi, de nem régimódi, érdekes recepttel sokan fognak szimpatizálni. A fánknak pedig mikor, ha nem most van aktualitása így a farsangi időszak közepén?

Az Ides almás pitéje

A töltelék hozzávalói:

  • 1,5 kg alma
  • 1-2 ek. kristálycukor
  • ½ citrom lereszelt héja

Az almát kicsumázzuk, megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, majd egy edényben a cukorral sűrű péppé főzzük, majd összeturmixoljuk. Ízesítjük a citrom lereszelt héjával és egy éjjel hűvös helyen letakarva pihentetjük.

A tészta hozzávalói:

  • 480g liszt
  • 200g vaj
  • 4 db tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • kevés tejföl – csak ha szükséges
  • csipet só

A hab hozzávalói:

  • 4 db tojásfehérje
  • 200g kristálycukor
  • 50g darált dió

A tészta összes hozzávalóit összegyúrjuk, tejfölt csak akkor teszünk bele keveset, ha nagyon kemény, nehezen nyújtható lenne a tésztánk. Két részre vágjuk, az egyik részt kinyújtjuk és a tepsink aljába fektetjük úgy, hogy kis pereme is legyen. Belesimítjuk az almapürét, majd a sütőben elősütjük, de inkább csak szárítjuk: 160C-on 10 percet, majd 130-140C-on résnyire nyitott sütőajtónál 15-20 percet sütjük. Miközben a tésztánk a töltelékkel sül, addig elkészítjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, az elősütött, kissé hűlni hagyott tészta tetejére simítjuk, majd megszórjuk a darált dióval. A maradék tésztarészt kinyújtjuk, majd a sodrófa segítségével a hab tetejére helyezzük. Villával óvatosan megszurkáljuk, visszatoljuk a sütőbe, majd 160-170C-on készre sütjük.

Burgonyafánk

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 200g főtt, áttört burgonya
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 40g élesztő, kevés cukros langyos tejben megfuttatva
  • olaj a sütéshez

A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Alaposan lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszúrjuk. Egy kisebb kör alakú szaggatóval a közepükbe is szúrunk egy lyukat, majd meleg helyen 30-40 percet kelesztjük. Bő, forró olajban kisütjük, alaposan lecsepegtetjük a felesleges zsiradéktól majd vaníliás porcukorban meghempergetve, vagy lekvárral tálaljuk.

Az írás a Bajai Honpolgár 2019/3 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük