A csodás közel-keleti konyha

A gasztronómiához vonzódó emberek körében Yotam Ottolenghi neve nagyon jól cseng. Könyveit számos nyelvre lefordították már, így téve közkinccsé a jeruzsálemi szerző munkásságát. Ha pedig vegetáriánusok vagyunk, vagy csak egy jó padlizsános receptre van szükség, benne, a receptjeiben nem fogunk csalódni.

A recept hozzávalóinak sokaságán nem érdemes sokáig bosszankodni, minden falatnál hálásak leszünk, hogy rászántuk az időt erre a nagyszerű ételre.

Fűszeres padlizsán bulgurral és joghurttal

Hozzávalók 4 fő részére

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál koriandermag mozsárban durvára törve
  • 1 kávéskanál chipotle /füstölt chilipehely/ https://www.chillibaja.hu/termek/fuszer/
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 2 citromból nyert citromhéj
  • 1.4 dl olívaolaj
  • 2 db padlizsán
  • 150 g bulgur
  • 50 g mazsola
  • 10 g korianderlevél apróra vágva /lehet szárított is/
  • 10 g menta apróra vágva, vagy 1 csepp menta illóolaj
  • 50 g kimagozott, félbevágott fekete olívabogyó
  • 30 g pirított, szeletelt mandula
  • 1 db hagyma
  • 1.5 ek citromlé, vagy limelé
  • 4 ek natúr joghurt
  • 1.4 dl víz

Kis tálban összekeverjük a reszelt fokhagymát, köményt, zúzott koriandert, chilit, füstölt paprikát, a citromhéj 2/3-át és egy csipetnyi sót. A megmosott padlizsánokat félbevágjuk, húsukat egy éles késsel keresztirányban nem túl mélyen bevagdossuk. Figyeljünk oda, hogy a héja ép maradjon! Dörzsöljük be alaposan a padlizsánok tetejét a keverékkel, ha van időnk, akkor 20-30 percet állni hagyjuk, ha nincs, akkor tegyük a sütőbe és süssük 40 percet 180C-on légkeveréssel.

Miközben a padlizsánok sülnek, készítsük el a köretet: öntsük fel a bulgurt a vízzel és lefedve hagyjuk állni. A mazsolát áztassuk forró vízbe 10 percre, szűrjük le és adjuk a bulgurhoz, majd adjuk hozzá a maradék olívaolajat, a mentát, olajbogyókat, hagymát, a citromlevet és egy kevés sót.

Az elkészült padlizsánokat a tányérra helyezzük, mellérakunk a bulgurból, a tetejét pedig pirított mandulaszeletekkel és korianderlevéllel díszítjük.

Kínáljuk joghurttal és egy szelet citrommal, igyunk hozzá egy pohár badacsonyi száraz fehérbort.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük