A bajai Borbistro – Kávé, Konyha, Sonka

Baja mediterrán hangulatú főterén kockakövek szomszédságában található étteremtesztünk következő állomása.

A tulajdonos évekkel ezelőtt, dacolva az Alföld, olykor nem túl pozitív képével, ami a bort illeti, nyitotta meg a Borbistro-t. Bátor volt, mert nagyot álmodni, sziklaszilárdan hitt abban, hogy amit elkezdett sikerre tudja vinni. Szinte kompromisszumok nélkül hitt és hisz a minőségi gasztronómiában és ez a hit az épület minden egyes asztalánál észrevehető. Ugorjunk csak be egy elviteles kávéra reggel, tízóraira egy vajas croissant-ra, ebédmenüre, vagy egy vacsorára barátainkkal, párunkkal, egészen biztosan elégedetten fogunk távozni, szívünkben a megnyugtató érzéssel: ide bajaiként bármikor visszatérhetünk.

Ha egy olyan hellyel kellene példálóznunk, amelyik kicsiben indult, merész elképzelésekkel és az idő múlásával folyamatosan lett egyre nagyobb és ezáltal talán kissé meglepő módon egyre kedvesebb, kedveltebb, mind szélesebb igényeket kiszolgálni tudó, akkor arra a Borbistro kitűnő példa lehetne. Az egykori „Kortyok és falatokat” mára felváltotta a „Kávé, Konyha, Sonka”, mely kitűnően szimbolizálja és mutatja be mindazt a változást, mely évek alatt zajlott lassú, türelmes, kitartó munkával.

Az indulást követő jónéhány évben spanyol sonkákat, szalámikat, hazai sajtokat és a már akkor kitűnő kávét élvezhettük az akkori kis teremben, valamint a teraszon- természetesen csak jó időben. A borkínálatban már akkor is zömmel hazai borokat találhattunk. Az első nagyon pozitív véleményem pedig az volt talán a helyről, hogy mennyire bátran vállalták fel a helyi, alföldi termelők által készített kifogástalan minőségű borokat.

Az évek múltával pedig a helyet egyre többen kezdték látogatni, megszeretni. Folyamatosan bizonyult kicsinek a terem, kevésnek az asztal, különösen a téli, hidegebb hónapokban. Ezzel párhuzamosan lett igény a többre, a mind szélesebb választékra. A jó tulajdonos pedig hallja az idő és a vendégek szavát: megjelent az ebédmenü, mely sikere töretlen. Leves, főétel, desszert, egy pohár szódával, olykor rohanó hétköznapjaink során nem is vágyunk többre, másra. Egy jó étel, pár kedves szó és mindjárt szebb is az egész világ. Változatos ételek, minden napra más és más meglepetés a külföldi és hazai gasztronómiából. Az indulás óta az ebédmenü koncepciója ugyan kissé megváltozott, ám a minőségből természetesen nem engedtek. Semmi nem mutatja jobban a sikert, mint az, hogy aki biztosan azt szeretne enni, amit a Borbistro kínál, akkor bizony be kell jelentkezni rá. Ezek után pedig bennem és talán az olvasóban is joggal merül fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha egyszer elfogy a menü kínálata és még csak 13h30 van? Nos, a tulajdonos véleménye minderről annyi volt, hogy innen senki nem megy el éhesen: a menüből kimaradóknak bármikor készítenek rántott húst, salátával, körettel. Ugye, nem csak szerintem dicséretes ez a fajta vendégközpontú hozzáállás?

Az ebédmenü kialakításával egyidőben pedig elkezdődött a bisztro kibővítésénak megálmodása is. Ennek köszönhetően a kinti hangulatos terasz és a benti kis terem mellett egy nagy családi ünnepségnek is megfelelő helység lett kialakítva. Ha pedig ez is kevésnek bizonyulna, akkor ott a remek hangulatú, igazán barátságos pince, ahol a kínálatban szereplő borok kifogástalan helyszínen való kóstolása is megvalósítható, természetesen igány szerint ebéddel, vacsorával kiegészítve, elsősorban nagyobb társaságok számára.

A bisztro természetesen az igények kielégítésére már saját kis konyhával és egy igen jó érzékkel rendelkező séffel rendelkezik. A húsok kitűnő állapotáért egy hazánkban szinte egyedülállónak tekinthetó Josper /faszenes kemence és egy grillsütő elegáns kombinációja/ gondoskodik.

Hogy mit is találunk a Borbistro kínálatában? Igyekszem erre a kérdésre minél kimerítőbb választ adni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Reggeli: állítólag a legfontosabb étkezéseink közé tartozik, ennek megfelelően sajnos sokan jelentéktelen dolognak tartják. Elintézik egy gyors kávéval, tömegtermék péksüteménnyel, mely tartósítószerek és adalékanyagok tömkelegét tartalmazzák, pedig van alternatíva. Az én személyes kedvencem egy finom kávé –presszónak a sötét, míg capuccinonak a világos pörkölést ajánlom- és mellé egy meleg, frissen kisült croissant, vajjal, kis lekvárral. Mindezt kint a teraszon, reggeli napsütésben… Felejthetetlen élmény. Aki esetleg többre, tartalmasabbra vágyik, az sem fog csalódni: válasszuk ki kedvenc péksütinket /bagel, croissant, vagy csak egy zsemle/ és válasszunk hozzá tölteléket: caprese, sonka, szalámi, mindegyik mozzarellával és salátával kísérve. A siker garantált, és a szép napunk is ilyen kezdés után.

Ebéd: aki még csupán ismerkedik a hellyel és még nem fertőzte meg kellőképpen a hely szelleme, annak kitűnő választás az ebédmenü. Természetesen lehetőség van a la carte fogyasztásra is, előételként bezdani halat, sonka-szalámi válogatást kínálnak. Levesek közül érdemes kipróbálni a minden nap más „Nap levesét”, a biztosra menők pedig húslevest választhatnak, mely természetesen innen sem hiányozhat.

Ebéd főfogás, vacsora: engedje meg a kedves olvasó, hogy a napnak ezt a fejezetét bővebben ismertessem, és kissé egybemosva az ebédet a vacsorával. Ez a része a kínálatnak az, ami a Borbistro esszenciája, lelke, értelme, az, amire büszkék, és amire teljes joggal azok is lehetnek. Jöjjenek tehát a hely „csodái”…

A Borbistro „Kortyok, falatok” korszakából jól ismert, ám azóta kissé átalakult sonka, szalámi, sajt kínálata igazán különlegesnek mondható. A spanyol korszakot a bisztróban felváltották legnagyobb örömömre az olasz sonkák, szalámik. Fogyasszuk őket előételként, vagy csak este vacsorakor egy pohár vörösbor mellé. A sonkák kínálatában a magyar mangalica mellett szabad levegőn szárított San Daniele és Ferrarini sonkákat találunk Olaszországból. Aki pedig különleges ízélményre vágyik, az kóstoljon Tirolból egy kis Speck-et, amit borókabogyóval, szerecsendióval, babérlevéllel fűszereznek. A szalámik kedvelői a hazai Kenyeres Birtok szürkemarha szalámija mellett egész borssal, édesköménnyel, vagy fokhagymával ízesített szalámik közül válogathatnak Olaszországból. Természetesen a horvát határ közelsége miatt a kínálatból a Kulen sem maradhat ki. A sajtok szerelmesei juh, tehén és kecskesajtok széles választékából válogathatnak. A választékban egyaránt megtalálhatók pasztőrizálatlan sajtok, bükkfával füstöltek, vagy éppen a méregdrága szarvasgombával ízesítettek. A hazai kínálatban pedig a dunafalvi tehénsajtot, egy gomolyát és egy kisasszondi sajtot találunk. A bőséges és izgalmas sajt-sonka-szalámi kínálatot olívabogyók színesítik, valamint egy helyi termelő által készített San Marzano aszalt paradicsoma fűszeres olívaolajban, melynek olaját sem érdemes veszni hagyni. Én például olívás ciabattára csöpögtetve fogyasztottam el az utolsó cseppjét is.

Az előételek után térjünk rá a főételekre: a könnyed vacsorát választók kétféle Cézár saláta közül válogathatnak, egy rákos és egy csirkés közül, de van teljesen húsmente saláta is koktélparadicsommal, vagy csak simán, zölden. Aki pedig tartalmasabbra vágyik, de csak salátára, az válassza a tonhalas, főtt tojásos Nicosia salátát.

Folytassuk a kínálatot a tésztákkal: tejszínes, züldséges, klasszikus carbonara, tengeri gyömölcsös, sonkás, vagy egy egészen különleges hátszínes házi metélt. Nos, igen, nem egyszerű a választás…

Következzenek a Josper csodái: a vegetáriánusoknak kecskesajt zöldfűszeres mártással, sertésből egy korianderes páccal készült édeskés ízvilágú BBQ oldalas, sült paprikakrémes, vajas, balzsamecetes mártással, csirkéből pedig egy fél darab egészen egyszerűen aranybarnára sütve. De grillen, faszénen leggyakrabban talán marhát készítünk. A Borbistro Jospere 3 különböző módon elkészített érlelt marhahúst kínál. Szürkemarha hátszínt rózsaszínre sütve a csípős ízek kedvelőinek zöldbors mártással, marha bélszínt mangómártással a különlegességek rajongóinak és a klasszikus steak-ek kedvelőinek pedig egy 400g-os rostélyost.

Mielőtt pedig bárki is azt gondolná, hogy csak különleges ételek készülnek a konyhán, mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a nagy klasszikusokból is van választék bőven: rántott sajt, rántott hús, sült kacsacomb, cigánypecsenye, de akár hamburgert is kérhetünk, no és persze a horvát ízek rajongói pedig balkán pljeskavicát ajvárral, grill paprikával, ahogy azt kell.

A bisztróhangulattal még csak ismerkedő gyereknépet klasszikus paradicsomos/tejszínes tészta, valamint rántott hús várja.

Az itallapról –ami nem bor- engedjék meg, hogy néhány személyes kedvencet ajánljak a teljes bemutatás helyett. Az egyetlen kínálatban levő rum telitalálat, a Diplomatico a rumok top-ja, akár desszert helyett is fogyasztható. Szintén telitalálat a whiskey felhozatal: a helyi Gemenc Distillery terméke mellett két Nikka található.

A bemutatkozó végére maradtak a borok. Impozáns kínálat az ország szinte minden részéből, túlsúlyban környékbeli borászatokkal. A bisztro 3 alap bort is kínál, melyet a borászatok kizárólag ide készítettek. A fehérbor Hajósról érkezett a Sziegl Pincétől. Petra és Balázs munkája a kezdetektől fogva csodakategória: egyedi, különleges látásmód, természetes borkezelés, ők a jövő ígéretei. A vörösbor a szekszárdi Dániel Zsolt értő keze munkája alatt készült, aki megalkuvást nem tűrően készíti évről-évre a saját maga útján választott borokat. A rozé a gyönki Simigh Családi pincészettől érkezett, akik az egyik legkiválóbb termőtalajon, feketeföldön nevelik szőlőjüket a Tolna megyei településen, így aztán nem csoda, hogy boraik mindegyike tartalmas, különleges élményt adó.

A környékbeli borászatokon kívül a Borbistro kínálatában megtalálható többek között a Figula pincészet a Balatonról, Szent Tamás pincészete Mádról, Kreinbacherék Somlóról és még jónéhány külföldi, elsősorban olasz pincészet.

Minden kedves Olvasónak kellemes, tartalmas, borban és finom ételekben gazdag nyári szünidőt kívánok!

Az írás a Bajai Honpolgár 2019/7 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük