Skip to content

Csípős vidéki élet- Chilli Baja

Ha az ember nem fővárosban, nagyobb vidéki városban él, akkor talán ő maga is hasonló utat kezd járni, mint legutóbbi beszélgető partnerei. Természetesen nincs azzal semmi gond az égvilágon, ha az illető az út kezdetéig jut csak és megelégszik az önellátással. Manapság már ez is dicsérendő.

A közelmúltban Baján, egy kellemes szombat délutánon a bajai Chilli Bajánál jártam, ahol a kezdetekről, a folyamatos fejlődésről, termékekről, receptekről beszélgettem Timivel és férjével, Györggyel a vállalkozás tulajdonosaival.

A kis feldolgozó üzembe érve azonnal érezhető volt a vállalkozás fő profilja, mely talán a névből is sejthető volt: itt szinte minden a chili körül forog. A kis irodában, orromban a markáns, férfiasan csípős, paprikás illat és máris azon töröm a fejem, hogy a megszólalás hogyan fog menni, ám a kezdeti nehézségeken hamar átlendülünk.

Timi és György kicsiben kezdték: önellátók szerettek volna lenni, megtermelni mindazt, amit elfogyasztanak. Amikor pedig az újabb ötletek megszülettek a fejükben, nem azt mondták, hogy „ejj, elég nekünk ennyi, hiszen többféle már nem fogy el itthon”, hanem igyekeztek ezen ötleteket meg is valósítani. Így aztán egyre több és több minden termett a kis kertben, a földterületeken. A vállalkozás életében a legnagyobb változást az hozta, hogy egy Baja környéki kis településről, Szeremléről, sikerült a kisváros egy hangulatos kis utcácskájába költözni. Ezzel a fejlődés teljesen új lendületet kapott. A megtermelt, ám már elfogyasztani nem tudott zöldségeket elkezdték a piacon értékesíteni, belőlük krémeket, chutney-kat készíteni. A különleges, egyedi ízvilágú San Marzano és Zuccherino paradicsomokból pedig aszalványok, ketchup-ok készültek, ez utóbbi 2017-ben elnyerte az OMÉK termékdíját is. Mivel rendszeresen jönnek ötletek, kívánságok a vevőktől, így náluk szinte semmi nem vész kárba: igyekszenek amit csak lehet feldolgozni. Aki ismer, jól tudja, hogy a konyhám számára a helyi termelő mellett az is nagyon fontos, hogy az általa kínált élelmiszer ne tartalmazzon adalékanyagokat, tartósítószereket. A Chilli Baja termékei ennek a kitételnek is maradéktalanul megfelelnek.

Mielőtt valaki azt hinné, hogy a vállalkozás csupán chilipaprika termesztéssel és forgalmazással foglalkozik, az bizony téved, erről szó sincs. A négyféle chilipaprika és a már említett paradicsomok mellett megtalálható a kínálatban a hazánkban oly fontos fűszerpaprika, cseresznyepaprika, különféle erjesztett szószók, zöldségkrémek, egészséges, sómentes ételízesítők, BBQ szósz, stb. A cikkhez kapcsolódóan március hónapban részletesen is bemutatom a termékeket, valamint néhány recepttel a leendő felhasználó dolgát is megkönnyítem azzal, hogy lehetőségeket, alternatívákat kínálok a vállalkozás termékeinek felhasználásra. Hiszen többről van itt szó, mint hogy a pörköltbe melyik csípős kerüljön, vagy éppen a halászlé hogyan készüljön.

A mai fogyasztó társadalomban talán furcsán hangzik az a fajta szemlélet, mellyel a vállalkozás dolgozik: az ő raktárukban nincsenek kiapadhatatlan készletek. A családi, kézműves alapon működtetett vállalkozások életében bizony előfordulnak olyan időszakok, amikor azt kell mondani a vásárlónak, hogy az általa keresett termék bizony elfogyott. Fontos kiemelni azt, hogy ennek oka nem az, hogy az ott dolgozó emberek nem készültek fel megfelelően, hanem az, hogy – mint ahogy a neve is mutatja- ez egy kézműves, családi alapon működő vállalkozás. Éppen ezért a termőterületek sem lehetnek irracionálisan nagyok, hiszen akkor a kis cég pontosan azt az értéket veszítené el, amire oly büszke. A közelmúltban a cég terméket forgalmazó vállalatokhoz kikerültek a Chilli Baja logójával ellátott fa polcok, melyeken kultúrált formában, átláthatóan lehet értékesíteni a termékeket. A vállalkozás ígérete szerint ezek a polcok mindig tele lesznek, azonban nem mindig ugyanazzal és bizony elő fog fordulni, hogy egy-egy termékre várni kell.

Ha pedig már a kiállított polcoknál tartunk, akkor azoknak, akik még nem találkoztak volna vele, álljon itt néhány név azon helyi vállalkozások közül, akik a Chilli Baja termékeinek bizalmat szavaztak, akik méltónak találták őket arra, hogy üzletükben elérhetővé tegyék a termékeket: Borbistro Baja, Éléskamrám- csomagolásmentes élelmiszerek boltja, Koller és Andó halbolt, Vitamin-sziget. Ezen túl a környék Vecsési savanyúságot árusító üzleteiben is lehet találkozni a Chilli Baja polcaival és rajta a kiváló kézműves termékekkel.

Timi és György termékei széles körben felhasználhatóak a hazai és nemzetközi gasztronómiában egyaránt. Tiszta ízű, nem túlbonyolított, könnyedén érthető termékeik jól beilleszthetők az elkészíteni kívánt ételeink hozzávalóinak sorába. Használjuk őket bátran, ismerjük meg a bennük rejlő lehetőségeket! Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan sokan lesznek még olyanok, akik szívesen használják majd konyhájukban ezeket a szerethető termékeket.

Aki pedig kíváncsi arra, hogy én mit főztem, sütöttem a cég termékeiből, az látogasson el március hónapban a https://bornekem.hu/ma-ettem-ma-ittam/ oldalra, ahol a folyamatosan feltöltésre kerülő receptek mellett hasznos tudnivalókkal is gazdagodhat a felhasznált termékekről.

A vállalkozás elérhetőségei:

BAJA, 6500 Hársfa utca 25

Telefon: +36-30/498-0690- Bányai György +36-30/488-0320- Bányainé Gunics Tímea

Mail: chillibaja@gmail.com

Facebook: Chilli Baja/Bajai Ökoporta

Webshop: https://www.chillibaja.hu/termek – ingyenes kiszállítás 15 000Ft felett.

Képek: a vállalkozás weboldala és közösségi oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük