Skip to content

Sziegl Pince, Hajós

Hazánk változatos borvidékeit járva Baja és Szekszárd közelében találhatunk egy kis pincefalut, Hajóst. Itt készíti borait Sziegl Balázs és Nagy Petra. Szerencsésnek mondhatom magam, hisz szinte kezdetektől figyelemmel kísérhetem munkájukat, azokat a borokat, melyeket készítenek.

Balázs 1988-ban született, a szőlőben végzendő feladatokat elsőként nagyapjától tanulta. A Corvinus Kertészeti Egyetemen végzett, dolgozott Villányban és Pécsett az SZKI-ben. Első saját bora egy 2009-es kései szüretelésű kadarka volt.

A birtok mérete 4,5ha, többet nem is terveznek, hiszen meg szeretnék őrizni a pince kézműves, családi jellegét. Ebből jelenleg 3ha termő, idén tavasszal kerül telepítésre illetve átoltásra a maradék. Éves palackszám 8000 körüli, a cél az évi 12000 palack elérése.

A kis területen csak kézi művelés van, nincs gyom és rovarirtás. A borok a legszigorúbb értelemben vett hagyományos módszerekkel készülnek, minimális beavatkozással.

Fehérborok készítése: hosszú héjon áztatás, lassú, fakaros préssel történő elnyújtott préselés, gravitációs ülepítés, spontán erjesztés, seprűn tartás, egyes esetekben sűrű seprőfelkeveréssel.

Vörösborok készítése: zártkádas, spontán erjesztés, több napos préselés, majd érlelés, spontán almasav bontás.

A kis parcellákban jelenleg sok fajta található meg. Az ültetvények átalakítása tavaly kezdődött meg a fő fajtákkal: olaszrizling, rajnai rizling, hárslevelű és furmint és az egyedüliként nem saját ültetvényről származó Irsai Olivér. A fő fajtákat kiegészítendőként pedig meghagytak pár öreg tőkés vegyes ültetvényt is. A kiválasztott vörös fajták: kadarka, kékfrankos és egy kevés zweigelt.

Balázsról mindenképpen tudni kell, hogy ő Hajóson talán a legnagyobb kísérletező. Kivételes érzékkel nyúl egyes régi fajtákhoz, pl a Balafánt-hoz, valamint minden egyes házasítása élmény. Ezen kívül különböző fajták, különböző klónjaival is szeret kísérletezni.

A pince kínálatában fajtaborként Irsai Olivér és Olaszrizling található meg, vörösek közül a Kékfrankos és Kadarka. A sok kis parcella termését külön szüretelve dolgozzák fel és erjesztik ki, majd házasításokat készítenek belőlük, melyek hűen tükrözik az adott évjáratot és bemutatják a pince stílusát, meghatározzák az ’ars poetica’-t. A házasításokból 2015-ben 2 fehér és egy vörös készült. Ha az összes ültetvény termőre fordul, főleg fajtaborokat szeretnének készíteni 1-1 fehér és vörös házasítással kiegészítve.

A pince borai az elmúlt években nem csak a fogyasztókat, hanem a kritikusokat is meggyőzték. Ennek eredménye számos hazai és nemzetközi aranyérem, Év Újbora Cím. A díjaknál talán sokkal fontosabb az, amit Petra és Balázs közösen elért. Nemrég határozott elképzelésekkel kezdték meg a munkát, ezen elveket azóta is tartják, a munkát így végzik szőlőben, pincében. Az elmúlt időszak munkája során sikerült kialakítani azt a stílust, amit saját magukénak vallhatnak.

Balázs és Petra az összes feladatot a szőlőtől kezdődően a borokon át egészen a vendéglátásig ketten végzik. Ezért is dicséretes, hogy ezek mellett a megjelenéseknek, megkereséseknek igyekszenek eleget tenni. A megjelenéseket önzetlen módon nem csupán saját maguk népszerűsítésére használják fel, hanem fontosnak tartják a hajósi pincefalu egészét megemlíteni minden egyes alkalommal, igazán példaértékűen.

A pince hitvallása Balázs szavaival néhány szóban: „Természet. Természetesség. Alázatos munka. Meg szeretnénk mutatni, hogy Hajósban igenis komoly lehetőségek rejlenek”.

A pince elérhetősége:

Hajós-Pincefalu, Borbíró u 73

Sziegl Balázs: +3630/979-0218

Nagy Petra: +3630/336-5424

http://szieglpince.hu

https://www.facebook.com/SzieglPince/?fref=ts

Borok elérhetősége:

Borbistro- Baja

Borpont, Dalmacia Konoba Borpince, Kapca Kávézó, bisztró- Szeged

Chess Restaurant, Lopó Bor és Sörszaküzlet- Budapest

www.pincearon.hu

www.wineshack.hu

Az írás a Pécsi Borozó 2016/1 számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük